Hines European Core Fund rozšiřuje své portfolio o logistické nemovitosti u Prahy

PRAHA – Globální realitní společnost Hines získala prostřednictvím svého fondu Hines European Core Fund (HECF) portfolio čtyř logistických nemovitostí u Prahy s celkovou pronajímatelnou plochou 65 960 m2. Prodejcem je společnost CPI Property Group, přední český investor a developer. Obě společnosti se rozhodly výši transakce nezveřejňovat.

Kompletně pronajaté nemovitosti se nachází v Brandýse nad Labem, Vestci (dva areály) a Jažlovicích, tedy ve velmi žádaných a zavedených lokalitách pro logistiku poslední míle. Tyto nemovitosti nabízí přímé dálniční napojení směrem na Prahu s dostupností do 30 – 40 minut v závislosti na cílové městské části. Hlavními nájemci jsou společnosti Continental Automotive, Boels a Mapei.

Pro fond HECF představuje akvizice již osmý nákup logistických nemovitostí, což je plně v souladu s jeho dlouhodobou strategií na vytvoření prvotřídního portfolia logistických parků v klíčových příměstských oblastech, které budou sloužit renomovaným nájemcům a mít silný potenciál pro dlouhodobý růst.

Mieczyslaw Godzisz, generální ředitel Hines pro Českou republiku, dodává:

„Akvizice tohoto prémiového portfolia nemovitostí upevňuje naše postavení na českém trhu a zvyšuje rostoucí pověst jednoho z největších hráčů na poli industriálních nemovitostí v Evropě.“

Tomáš Salajka, ředitel akvizic ve společnosti CPI Property Group, uzavírá:

„Jsem nesmírně potěšen, že vlastníkem objektů se stala právě společnost Hines, která má více než 60 let zkušeností na mezinárodním trhu s průmyslovými a logistickými nemovitostmi. To mě utvrzuje v přesvědčení, že naši dlouholetí obchodní partneři Continental Automotive, Boels a Mapei budou i nadále v dobrých rukou.“

 

O společnosti Hines

Hines je soukromá globální realitně-investiční společnost založená v roce 1957. Působí ve 255 městech a 27 zemí světa, ve kterých spravuje investiční aktiva v hodnotě kolem 83,6 miliardy dolarů. Kromě toho poskytuje služby také třetím stranám, přičemž v současnosti se jedná o více než 367 nemovitostí o celkové ploše 12,8 milionů m2. Společnost celkově vybudovala, přestavěla anebo získala akvizicí přibližně 1 486 nemovitostí o celkové ploše přes 45,7 milionů m2. V současnosti má po celém světě ve výstavbě dalších 171 projektů. Kombinace rozsáhlých zkušeností s investicemi napříč rizikovým spektrem a všemi typy nemovitostí společně se silným závazkem vůči ESG činí z Hines jednu z největších a nejuznávanějších organizací v realitním odvětví na světě.

Od svého vstupu na evropský trh v roce 1991 společnost významně rozšířila svou působnost na starém kontinentu. V současné době provozuje pobočky v 16 městech ve 13 zemích (v Rakousku, České republice, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Řecku, Irsku, Itálii, Nizozemsku, Polsku, Španělsku a ve Velké Británii) a účastní se na projektech v 62 městech. Hines v Evropě spravuje investiční aktiva v celkové hodnotě přibližně 21,7 miliardy eur a zároveň poskytuje služby třetím stranám u nemovitostí s celkovou plochou 3,9 milionů m2.

 


O Hines European Core Fund (HECF)

Fond HECF byl založen v roce 2006 s cílem poskytovat svým investorům stabilní zdroj příjmů s nadprůměrnou výnosností vyplývající z diverzifikovaného portfolia prémiových aktiv umístěných v nejlepších lokalitách ve velkých evropských městech. K 4. čtvrtletí 2021 činila obsazenost portfolia HECF 97 %, přičemž celková hodnota fondu dosahovala cca 2,8 miliardy eur. Portfolio dohromady tvořilo 35 aktiv (včetně forwardových kontraktů), a to v 16 městech a 10 různých evropských zemích. Kromě toho HECF získal již pátý rok v řadě nejvyšší možné hodnocení pěti zelených hvězdiček v žebříčku GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark), když dosáhl skóre 96. Jedná se o nejvyšší dosažené skóre, které ho zařadilo na první místo a již pátým rokem po sobě předurčilo k získání ocenění „Lídra v oboru“ v říjnu 2021. HECF dosud obdržel od GRESB několik významných ocenění včetně „Celkového globálního lídra v oboru“.

O CPIPG

CPI Property Group je rodinná společnost založená v České republice před více než 30 lety se zaměřením na dlouhodobé investice a pronájmy nemovitostí. CPIPG vlastní portfolio v celkové hodnotě téměř 12 miliard eur, a to v České republice, Berlíně, Polsku a dále regionu střední a východní Evropy. Více než polovinu jejího portfolia tvoří kanceláře v klíčových středoevropských metropolích v Berlíně, Praze a Varšavě, kde zaujímá vedoucí pozice na trhu. S více než 340 komerčními nemovitostmi, 4 000 mezinárodními i lokálními nájemci a velmi rozmanitým spektrem aktiv, je portfolio CPIPG široké a dobře diverzifikované.